09.12.2010
BASIN AÇIKLAMASI

Yarın 10 Aralık 2010, Dünya İnsan Hakları Günü. Bundan 62 yıl önce kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin, biz dünya insanları için tarif ettiği haklar eşit, ücretsiz, ulaşılabilir ve nitelikli bir sağlık hakkını da kapsamaktadır. Çünkü sağlıklı yaşam hakkı, en temel insan haklarından biridir!

Değerli Basın Mensupları;

Dünyada barış ve adaletin sağlanması amacıyla, 10 Aralık 1948’te, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi” kabul edilmiştir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi dil, din, ırk, renk, cinsiyet ve sınıf farklılığı gözetmeksizin, tüm insanların sadece insan olmalarından kaynaklı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olduğunu ilan etmektedir. 10 Aralık, o tarihten itibaren tüm dünyada insan haklarının geliştirilmesi, korunması ve gerçekleştirilmesi konusunda bir farkındalık yaratmak amacıyla, “İnsan Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır. Türk Eczacıları Birliği olarak bizler de, insanlığın bu ortak çabasına katkıda bulunmayı bir ödev kabul ediyoruz.

İnsan hakkının temel bileşenlerinden bir tanesi de sağlık hakkıdır. Sağlık hakkı, hem sağlık hizmetinden faydalanan tüm toplum, hem de sağlık hizmet sunucuları açısından düşünülmelidir. Sağlık hakkının bir gerçekliğe dönüşmesi için yalnızca kağıt üzerinde tanımlanması yetmez, herkesin nitelikli sağlık hizmeti alması ve bu hizmetin her düzeyde ulaşılabilir olması gerekmektedir. Bunun yanında, sağlık hizmet sunucularının çalışma haklarını korumak da sağlık hakkının ayrılmaz bir parçasıdır.

Biz eczacılar, ırk, dil, din, cinsiyet ya da sınıf farkı gözetmeksizin, insana insan olduğu için değer vermeyi ve hizmet sunmayı temel bir ilke olarak kabul ediyoruz. Bizler insanın haklarıyla insan olduğunun bilincindeyiz. Bu hakların ayrılmaz bir parçası olan sağlık hakkını, tüm toplum ve sağlık çalışanları için korumak ve geliştirmek için mücadele ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. Ülkemizde ve dünyada, daha fazla barış ve her düzeyde adaletin sağlandığı günlerin özlemiyle, tüm insanlığın Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutluyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ