Değerli Meslektaşımız;

Bilindiği gibi yeni nesil ödeme kaydedici (yeninesil yazarkasa) cihazlara zorunlu olarak geçiş tarihi01.01.2016olarak saptandı.

Tüm mükellefler de bu tarihe kadar geçişi tamamlamak zorundadır.

Türk Eczacıları Birliği,’’yeterli altyapının tamamlanamadığı ve ülkemiz genelinde eczanelerin uygulamaya geçişe hazır olmadığı’’ gerekçesi ile T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına başvurarak uygulamanın daha ileri bir tarihe ertelenmesini talep etti.

Ayrıca uygulamaya tam geçiş için yaklaşık 3 milyon cihaz gerektiği ve bunu da üretici/ithalatçıların sağlamasının güç olduğu iletilmektedir.

Hafızası dolan eski tip cihazlara yeni hafıza takılması uygulaması tebliğle kaldırıldı ve hurdaya ayrılması gerektiği belirlendi.

01.01.2014 tarihinden sonra yeni mali açılış yapan meslektaşlarımız ve mevcut yazar kasalarını kullanmakta olup cihazlarının hafızası dolan meslektaşlarımız zorunlu olarak yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara geçiş yaptılar.

Yeni nesil Yazarkasa Pos Cihazları çeşitleri;

Basit/bilgisayar bağlantılı ve EFT-POS özellikli (Pos yazarkasa) olmak üzere temel olarak iki tür yeni nesil ödeme kaydedici cihaz bulunmaktadır.

Bu cihazların ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanmış marka ve model olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Onaylanmış cihazların güncel listesine (
http://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/user_upload/Yararli_Bilgiler/OKCyeninesil.pdf) adresinden ulaşılabilmektedir. Meslektaşlarımız satın almaya karar verdikleri cihazın onayı olup olmadığını bu adresten kontrol etmelidirler.

Cihazlar kaydettiği mali bilgileri online olarak Gelir İdaresi Başkanlığına göndermektedir.

Bunun için de;

Cihazların veri haberleşmesi yapması gerekiyor.

Bunun da iki yolu bulunmaktadır.

Birincisi cihazın içine bir simkart konularak cep telefonu operatörlerinin 3G servisleri üzerinden bilgilerin gönderilmesi şeklindedir. Bu yolda operatörlere kullanılacak veri trafiği için mobil işletim ücreti denilen aylık bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Bu ücret bazı marka cihazlarda garanti süresince yani 2 yıl boyunca alınmamaktadır. Bazı markalar ise cihaz ömrü boyunca mobil işletim ücreti almayacaklarını taahhüt etmektedirler.

Veri iletişiminin bir diğer yolu da yeni nesil ödeme kaydedici cihazın kabloyla bir adsl modeme bağlanmasıve iletişimin internet yoluyla yapılması şeklindedir.

Bu seçeneğin olumlu tarafı GSM operatörlerine düzenli olarak aylık ödenecek bir mobil iletişim ücretinin olmayışıdır.

Negatif tarafı ise yazarkasa posun bağlı olduğu yerden hareket ettirilememesiyani sabit olarak bir yerde kullanılmasıdır. Negatif olarak değerlendirdiğimiz pos cihazının sabit olması hususu ise aslında eczanelerimiz için olumsuzluk oluşturmamaktadır. Bir diğer negatif tarafı ise altyapı çalışmaları vs. nedenlerle internet kesintisi yaşanması durumunda herhangi bir satış yapılamaması durumudur. Hali hazırda kullandığımız şekliyle iki negatif düşünülen olgu da şimdikinden farklı bir durum yaratmayacaktır.

Cihaz alırken dikkat etmeniz gerekenbir diğer önemli konu da banka pos uygulamasıdır.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların pos özelliğinin kullanılabilmesi için hesabınızınolduğu bankanınuygulamasının cihaza yüklenmesi gerekiyor. Cihaz firmalarından cihazlarının hangi bankaların pos uygulamalarıyla uyumlu olduğunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca daha önce bankalara ödenen aylık pos kullanım ücretleri vs. gibi isimlerle alınan ücretlerin alınmaya devam edeceğini de hatırlatmak isteriz.

Ancak yine de banka ve pos cihazı markalarının farklı uygulamaları sebebiyle satın alınmadan önce yukarıda belirttiğimiz hususların değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatırız.

Uygulamanın erteleneceğini umuduyla Ecz. Mustafa Tolga KIZILTUĞ ve İş Merkezleri Yönetim -İşletim A.Ş. Ödeme Sistemleri Satış ve Saha Hizmetleri Operasyonları temsilcilerinin katkılarıyla hazırlamış olduğumuz bu çalışmamız ile en çok tercih edilen yazarkasaların banka uyumluluğunu, özelliklerini ve fiyatlarını bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla

Ecz. Pervin BULUT

Samsun Eczacı Odası

Saymanı