01 Kasım tarihi itibariye başlayanE-Rapor uygulamasıyla ilgiliSGK Başkanlığı SamsunSosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Sosyal Güvenlik Merkezi yetkililerinin ve üyelerimizin yoğun katılımıyla 16 Aralık Perşembe günüodamızda bir değerlendirme toplantısı yapılmış olup toplantı sonrasında E-Rapor lu reçeteler karşılanırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar aşağıda belirtilmiştir.Bilgilerinize önemle sunulur.

01.11.2010 tarihinden itibaren (01.10.2010 sonrası) MEDULA sistemini kullanan tüm sağlık hizmeti sunucuları SGK lı hak sahipleri adına düzenlenecek raporlarda E-RAPOR uygulamasını kullanmak zorundadır.Medula sistemini kullanamayan 1.Basamak Sağlık Kuruluşları(Aile Hekimlikleri) ve TSK 2. Ve TSK 3. Basamak sağlık kurumları tarafından düzenlenen raporlar eskiden olduğu gibi yine eczanelerce sisteme kaydedilecektir.Yurt Dışı sigortalıları için ve yurt dışından ithal getirtilecek(TEB tarafından getirtilen) ilaçlar için e-rapor uygulaması geçerli değildir.

1-Reçete ekine e-rapor fotokopisi konulmalı mı?

Asıl olan elektronik ortamda hazırlanan rapordur.Hastanın elden getirdiği e-raporun hiçbir hükmü yoktur.Elden gelen raporun e-rapor ile uyumlu olması gerekliliği yoktur.Hastaya bir belge verilmesi sadece hastanın ilerleyen zamanda kendi tedavisini takibi için gerekli bir durumdur.Aile hekimlikleri medula sistemine dahil olmadıkları için;raporları ve dolayısıyla hastanın tedavisini takip edememe durumuyla karşılaşacaktır.Eczane reçeteyi hastanın elindeki çıktıya göre değil kayıtlı e-rapora göre karşılamalıdır.

2-E-rapor da neler isteniyor?

Rapor ekinde sunulması gereken HBS,ALT,KMY ,LDL gibi her türlü belgenin elektronik ortamda yer alması gerekiyor.Bu sonuçlar mutlaka tetkik tarihi ile birlikte yer almalıdır.Angiografide tarih kriteri gerekmiyor.KMY değerlerinde femur neck,femur total,L(1-4);L(2-4)gibi değerler ayrıntılı olarak yer almak zorunda.

E-RAPOR AÇIKLAMA BÖLÜMÜ:Tetkik belgelerinin tahlille beraber tarihi ve sonucu,tedavi şeması,kür protokolü gibi ayrıntılar bu bölümde isteniyor.Bu bölüm e-raporda manuel olarak kullanabilen tek yer.Kaydedilmiş bir e-raporda reçete işlense bile açıklama silinemiyor,ama ilave yapılabiliyor.

TANI:Rapor kaydedilirken girilen tanı ile ICD 10 kodu tıklandığında görülen tanının aynı olması gerekiyor.

KURUL:İlgili branş girilmedi ise sistem raporu kabul etmiyor.Rapor sürelerinin SUT hükümlerine uygun olması gerekiyor.(Hastaneler tarafındanrapor süreleri yanlış girilebiliyor.)

ETKEN MADDE:İlacın mutlaka raporda yazılı olan formu verilmeli.Örn:tablet,şurup vs.

TEŞHİS:ICD 10 kodu tıklandığında ortaya çıkan teşhisdir.

TANI: Koroner Arter Hastalığı(Teşhis Değil)

ICD 10 KODU:I-25 (Teşhis)

3-Reçete ekinde hangi ek belgeler isteniyor?

Rapora esas hiçbir ek belge istenmiyor.Örn:LDL,KMY vs. Tetkike esas olan belgenin tarih ve açıklaması ile birlikte e-rapor üzerinde olması gerekiyor.Fakat ek belge rapor değil de reçete kriteri ise mutlaka reçete ekinde olması gerekiyor.Örn:Eprex,Neorecormon reçetelerinde hemoglobin,ferritin değerleri gibi.

4-Raporlarda başhekimlik onayı isteniyor mu?

Başhekimlik onayı olmayan e-raporlar zaten sistemde görülemiyor.Ayrıca belge gerekmediği için hastanın eline verilen belgeye ıslak imzalı bir başhekimlik onayı şart değil.

5-20.00 kullanım tanılı raporlarda ,ICD 10 kodunun mutlaka ilacın prospektüs endikasyonu ile uyumlu olması gerekiyor.Birebir endikasyonu e-rapor üzerinde mutlaka görmek gerekiyor.Bunun için de ICD-10 kodunun tıklanarak kontrol edilmesi gerekiyor.

6-Etken maddesi yazmayan veya eksik yazan raporlar kabul edilmemelidir.

Not:Hastaneler tarafından teşhisle uyumsuz olarak hatalı olarak girilenICD10 kodlarını içeren Kasım ayına ait raporlu reçetelerin kurumca eczanelere iade edildiği bilgisi odamıza iletilmiş olup konuylailgiliodamızca SGK Başkanlığı Samsun Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ve Türk Eczacıları Birliği'ne gönderilen yazı ektedir.Önemle bilgilerinize sunulur.

Odamızca_Samsun_SGK'ya_ve_TEB'e_gonderilen_yazı_için_TIKLAYINIZ