TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİ
MERKEZ HEYETİ

YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞIâ??NA

T.C. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğüâ??nün Bölgemize gönderdiği 21.06.2006 tarih ve 11400 sayılı yazı ile, T.C. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğüâ??nün 04.05.2006 tarih 23909 sayılı yazısı ile â??Dianeal 137 Peritoneal Diyaliz Solüsyonu (% 1.36 Glukoz)â?, â??Dianeal 137 Peritoneal Diyaliz Solüsyonu (% 2.27 Glukoz)â?, â??Dianeal 137 Peritoneal Diyaliz Solüsyonu (% 3.866 Glukoz)â? isimli preparatların endikasyonlarının, ekte yer alan prospektüs örneğinde olduğu gibi düzenlendiği bildirilmektedir.

Bilgilerinize ve konunun üyelerinize duyurulmasını rica ederim.

Saygılarımla,

Ecz. Erdoğan ÇOLAK

Ek Reçete

Periton boşluğuna verilen diyaliz sıvısı burada uygun bir süre bırakıldıktan sonra yerçekimi yardımıyla boşaltılır. Bu işlem 24 saat içinde genellikle üç ile beş defa uygulanır.

Farmakokinetik Özellikler:

Normal fizyolojik olaylar dahiline gerçekleşir.

ENDİKASYONLARI

Dianeal 137 Peritoneal Diyaliz Solüsyonu peritoneal diyalizin gerekli olduğu şu durumlarda etkendir:

1. Akut ve kronik böbrek yetmezliği;
2. Ciddi sıvı retansiyonu;
3. Elektrolit bozukluğu;
4. İlaç zehirlenmelerinde daha etkili alternatif bir tedavi bulunmadığı durumlar.

KONTREDİKASYONLARI

Yakın zamanda geçirilmiş batın içi operasyonlar ve gastroitestinal rahatsızlıklar gibi bazı klinik durumlar kontredikasyon olarak kabul edilebilir.
Her vakada elde edilecek faydalar olası komplikasyonlarla bir arada değerlendirildikten sonra karar verilmelidir.

UYARILAR / ÖNLEMLER

a) Aşırı ya da yetersiz hidrasyondan ve buna bağlı olarak oluşabilecek koniestifikal yetmezliği, hacim açığı ve şok gibi tablolardan sakınmak için hastanın sıvı dengesiyle ilgili kayıtlar doğru olarak tutulmalı ve vücut ağırlığı yakından izlenmelidir.
b) Periton diyalizi sırasında % 1.36â?? lık Dianeal 137 solüsyonlarının aşırı kullanılması, hastaların vücudundan önemli miktarda su kaybına neden olabilir.
c) Akut böbrek yetmezliği vakalarında, girişim sırasında plazma elektrolit yoğunlukları periyodik olarak izlenmelidir. Tedavinin devamlı olarak uygulandığı hastalarda hemotolojik parametrelerle, hastanın durumuna ilişkin diğer parametreler, periyodik olarak değerlendirilmelidir.
d) Bu tedavide hastalarda serum kalsiyum ve fosfat düzeylerinin takip edilmesi önerilmektedir.
e) Periton diyalizi sırasında önemli miktarda protein, amino asit ve suda eriyen vitamin kaybı olabilir. Gerekli replasman tedavisi uygulanmalıdır.
f) Enfeksiyon olasılığının azaltılması açısından girişim boyunca ve sonunda aseptik teknik uygulanmalıdır.
g) Dianeal tedavisine başlarken veya uygulanırken hipokalemi durumu Dianeal solüsyonuna potasyum ilavesi yapılarak düzeltilmelidir.
h) Kardiyak glikozidlerde tedavi edilen hastalarda serum potasyum düzeyleri dikkatlice takip edilmelidir.
i) Diyabetik hastalarda kan glukoz düzeyleri dikkatli olarak takip edilmeli ve insülin dozu veya hiperglisemi için diğer tedaviler ayarlanmalıdır.
j) Peritonit varlığında, uygun tedavi yöntemi doktor tarafından düzenlenmelidir.
k) Etiket uyarıları
â?¢ Solüsyon berrak değilse kullanmalıyız