AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI

06.11.2007 tarih 26692 sayılı Resmi Gazeteâ??de yayımlanan Ayakta Teşhis Ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ektedir.

Bilgilerinize sunulur.

6 Kasım 2007 SALI
Resmî Gazete
Sayı : 26692

YÖNETMELİK

Sağlık Bakanlığından:

AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI

HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 â?? 9/3/2000 tarihli ve 23988 sayılı Resmî Gazeteâ??de yayımlanan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"c) Genel Müdürlük: Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünü,"

MADDE 2 â?? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 11 â?? 10 uncu maddeye göre yapılan başvuru, dosya üzerinden öncelikle Müdürlük tarafından incelenerek, eksiklikleri var ise sağlık kuruluşunu açmak isteyenlere bildirilir.

Başvuru dosyasında eksiklik yok ise Müdürlük tarafından görevlendirilen ekip tarafından sağlık kuruluşu yerinde incelenerek rapor düzenlenir. Dosya üzerinden ve yerinde inceleme sonucunda eksikliği bulunmayan başvuru dosyası Bakanlığa gönderilir. Bakanlığa intikal ettirilen başvuru Genel Müdürlükçe dosya üzerinden incelenir ve eksiklik bulunmuyor ise Özel Sağlık Kuruluşları Teknik Komisyonuna havale edilir.

Komisyon başvuruyu dosya üzerinden değerlendirerek görüşünü rapor halinde Genel Müdürlüğe sunar. Eksiklik ve uygunsuzluk tespiti halinde durum Müdürlüğe bildirilir.

Genel Müdürlükçe ve Komisyon tarafından dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu başvurusu uygun bulunanlara Müdürlük tarafından bu Yönetmeliğin Ek-1â??inde yer alan uygunluk belgesi düzenlenir. Uygunluk belgesine ilave olarak, mesul müdür adına bu Yönetmeliğin Ek-2'sinde yer alan mesul müdürlük belgesi ve diğer çalışanlarının her birine bu Yönetmeliğin Ek-3'ünde yer alan personel çalışma belgesinden ikişer nüsha düzenlenir. Düzenlenen bu belgeler ve başvuru dosyasının bir örneği Müdürlükte saklanır, diğer nüshaları mesul müdüre imza karşılığında verilir.

Muayenehanelere uygunluk belgesi ve mesul müdürlük belgesi düzenlenmez.

Bu Yönetmelik kapsamındaki mevcut bir sağlık kuruluşunu açanlar ve işletenlerce, şube niteliğinde ikinci bir sağlık kuruluşu açılmak istenmesi veya faaliyet gösterdiği adresin değişmesi durumunda, 10 uncu maddede belirtilen evraklar ile başvuru aynen tekrarlanır."

MADDE 3 â?? Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Cerrahi Müdahale Birimi Bilim Komisyonu, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürünün başkanlığında, aşağıdaki kişilerden oluşur:

a) Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürü ile Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünden ilgili Genel Müdür Yardımcısı,

b) Bakanlık eğitim hastanelerinin ilgili tıp dallarından en az bir klinik şef veya şef yardımcısı,

c) Bakanlık eğitim hastanelerinden bir anesteziyoloji ve reanimasyon klinik şefi veya şef yardımcısı."

MADDE 4 â?? Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) Komisyona, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü başkanlık eder, katılmadığı durumlarda ilgili Genel Müdür Yardımcısı başkanlık eder."

MADDE 5 â?? Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki ek madde 1 eklenmiştir.

"Özel Sağlık Kuruluşları Teknik Komisyonu

EKMADDE 1 â?? Bu Yönetmelik kapsamındaki özel sağlık kuruluşlarının açılma başvurularını değerlendirmek üzere Özel Sağlık Kuruluşları Teknik Komisyonu oluşturulur.

Bakanlık, gerekli gördüğünde, uygunluk belgesi verilmiş özel sağlık kuruluşlarının yerinde incelenmesini ve değerlendirilmesini de bu Komisyondan isteyebilir.

Komisyon, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürünün veya Genel Müdür Yardımcısının başkanlığında;

a) Tıp fakültelerinin öğretim üyelerinden veya Bakanlığa bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinden klinik şefi veya şef yardımcısı veyahut başasistan olmak üzere, cerrahi, iç hastalıkları, anestezi ve reaminasyon dallarından birer kişi;

b) Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünden bir temsilci,

c) İnşaat ve Onarım Dairesi Başkanlığından bir mimar,

ç) Hukuk Müşavirliğinden bir hukuk müşaviri,

olmak üzere toplam yedi kişiden oluşur.

Özel dal merkezleri ile ilgili işlem yapılan hallerde, özel sağlık kuruluşunun ana faaliyetleri ile ilgili uzmanlık dallarından (a) bendindeki niteliği haiz bir üyenin Komisyona ayrıca iştiraki sağlanır. Bu üye ile (a) bendinde belirtilen üyeler ve ihtiyaca göre birden fazla yedek üye Bakanlıkça belirlenir. Komisyonun seçilmiş üyeleri iki yıl süre ile görev yapar. Üyeliği sona eren üyeler tekrar seçilebilir.

Komisyon; ihtiyaca ve Bakanlığın daveti üzerine Başkan tarafından önceden belirlenmiş toplantı gündemine göre dört ayda bir toplanır. Toplantı daveti, toplantı tarihi, yeri ve gündemi ile birlikte en az yedi gün önce üyelere yazılı olarak bildirilir.

Komisyon oy çoğunluğu ile karar alır. Oylarda eşitlik olması halinde, Başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Komisyon kararları, karar defterine yazılır ve toplantıya katılan üyelerce imzalanır. Karara muhalif olanlar, şerh koymak suretiyle kararları imza ederler. Muhalif görüş gerekçesinin karar altında veya ekinde belirtilmesi zorunludur. Komisyonun sekreterya hizmetlerini Genel Müdürlük yürütür."

MADDE 6 â?? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7 â?? Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.