2010 YILI MALİ GENEL KURUL,ODA BAŞKANIMIZ ECZ.ARMAN ÜNEY’İN AÇILIŞ KONUŞMASI(25.09.2010)
Değerli Meslektaşlarım hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.Mali genel kurulumuza hoş geldiniz,hepinize katılımınız için teşekkür ediyorum

Bugün 25 Eylül .FIP İn kuruluş tarihi olan 25 eylül yani bugün tüm dünyada dünya eczacılık günü olarak kutlanmaya başladı. 25 Eylül dünya eczacılık günümüz kutlu olsun.

Son bir senede oldukça hareketli günler geçirdik.SGK’ nın eczane denetlemeleri,4 Aralık ve sözleşme fesih süreci,fiyat düşüşleri ,medula,karekod,İTS. Herşeye rağmen örgütlü yapımızı korumaya ve daha da güçlendirmeye olan inancımızla hepbirarada mücadele etmeye ve sorunları çözmeye çalıştık.

Mücadele deyince tüm Türkiyede ve özellikle bölgemizde çok başarılı bir boykot uyguladığımız firmalardan birinin üst düzey bir yöneticisi boykot bittikten çok sonra Samsun’a yaptığı bir ziyarette görüşme talep etti.Yaptığımız sohbet esnasında samimi olarak paylaştığı bir konu beni çok etkiledi.”Artık güne TEB in ve Eczacı odalarının web sayfalarını okuyarak başlıyorum.”Bu da eczacıya ve onun meslek örgütüne verilmesi gereken önemin geç de olsa önemli bir tecrübeyle anlaşıldığının iyi bir göstergesidir diye düşünüyorum.

Yaşadıklarımız,çalışmalarımız faaliyet raporumuzun içinde biraz sonra genel sekreterimiz tarafından aktarılacak,peki önümüzdeki günlerde bizi neler bekliyor gündemimiz ne olacak?

Herşeyimiz bilgisayara ,eczane işletim programlarına bağlı bu bağımlılık artacağa benziyor,en basiti ilaçlarda artık fiyat etiketi yok,çok az da olsa elden satışlarda güncel eczane işletim programlarına mutlaka ihtiyacımız var.

TEBEOS’ u daha aktif hale getirmemiz lazım.Alış bildirimi yapmadık ama stok düzenleme hakkı verilir ve depolar da its ye bizim istediğimiz anlamda dahil olurlarsa alış bildirimi ancak o zaman yapılabilecek,ve o zaman TEBEOS’a mutlaka ihtiyaç olacak.TEBEOS iyi bir teknik servis desteğiyle daha iyi bir hale gelecek diye düşünüyoruz.Yeni yıldan itibaren TEB RP’ nin de devreye gireceği söyleniyor.TEB RP ücretsiz bir program ve TEBEOS ile uyumlu çalışacak piyasaya yeni çıkan ilaçlar,güncel fiyatlar,ilaç uyumsuzlukları ,geçimsizlikler konusunda kullanıcıyı uyaracak.

TEB in resmi iletişim kanalı farmainbox ın daha yaygın olarak kullanılacağını öngörebiliriz.TEB in duyurularının da örnek olarak SGK ödemeleri vb. gibi duyuruların artık sadece Farmainbox dan yayınlanması gündemde.Oda panelimizin de Farmainbox içinde kurulması için bazı düzenlemelere ihtiyaç var,bunları ilettik sonuçlanınca sizlere duyuracağız.

Mal alış bildirimi 19 Temmuza kadardı ancak eczacı bildirimde bulunmadı sebepleri: 1-Depolar da ıts ye dahil olacak yani bize sattığı ilacı its ye depo bildirecek(eczacı alış bildirimi yaparsa depo artık bu işe dahil olmak istemez.2-Stok düzenleme hakkı verilmeden alış bildiriminde bulunulduğu zaman eczaneler mali açıdan önemli problemlerle karşı karşıya kalır.

Olası fiyat düşüşlerine karşı mal alışlarında çok dikkatli olmamız lazım,firmaların ,depoların satış kampanyalarına çok kuşkuyla yaklaşmamız lazım.

Sağlık bakanlığı ve Tarım bakanlığı ile yapılan görüşmeler var henüz netleşmedi ancak bitkisel ilaçlar yönetmeliği ile bu ürünlerin eczanelerde satılması üzerinde çalışılıyor.
Aile hekimliği olup da eczane olmayan kırsal yerlerdeki reçetelerin 3.7 maddesi uyarınca dağıtımı ve bununla ilgili bir ortak protokol hazırlanması ile ilgili de çalışmalar var.Biz bu işi yapmazsak ecza dolabı gibi bir uygulamayla karşı karşıya gelme riskimiz var.
49 dan daha az yatağı olan hastaneler de de eczacı bulundurulması ile ilgili yönetmelik yayınlandı.
Yine sağlık bakanlığı ile tıbbi müdahele sayılamayacak basit ölçümlerin eczanelerde resmi olarak yapılabilmesi ile ilgili çalışmalar var ,tabi ki bunların meslek hakkı talebimizle ilişiklendirilmesi düşünülüyor.

İlaçlarda fiyatlar düşüyor .Bu yüzden bizim de ilaçların fiyatı üzerinden değil de kutu başı,reçete başı gibi bir hizmet bedeli alma konusundaki taleplerimizi artırmamız lazım.Eczacı sattığı ilacın fiyatı üzerinden masraflardan sonra % 10 gibi bir rakam kazanıyor.62 liraya satılan ilaç 12 liraya satılabiliyorsa ve firma hala bu ilaçtan para kazanıyorsa firmaların bu işten kazançları bizimkiyle karşılaştırılamaz.Profesyonel meslek sahipleri olarak hak ettiğimizi almak için yılmadan çalışmaya devam etmeliyiz.Bu da birlik ve beraberlikle olur.

İki konuçok önemli;
1-Verdiğimiz hizmeti daha görünür kılmak
2-Eğitimini almamıza rağmen şu anda elimizde olmayan pazarı yeniden kazanmak.
Önümüzdeki süreçte eczanelerde verdiğimiz hizmeti daha görünür kılmak meslek içi eğitimlerin daha sık yapılmasıyla olabilecek gibi görünüyor.MİEP lerin zorunlu hale gelmesi de gündeme gelebilir.Bu da sürekli eğitimlerin daha rahat verilebildiği mekanlarla mümkün.Eğitimler sürekli hale gelirse salonlar sürekli kira yöntemiyle temin edilemeyecektir.Bu da ancak artan sayımıza ve Samsun Eczacı Odasının ihtiyacı olan yeni bir hizmet binasının temini ile mümkün olacaktır diye düşünüyoruz.Arayışlarımız devam ediyor lütfen sizler de bu arayışa dahil olun ,uygun yerler bulursanız bunu bizle paylaşın.

Kooperatifçilik hareketine gelirsek…bir dönem Türkiyede kooperatiçilik hareketinin neredeyse bütün bölgelerde yaşadığı olumsuz olaylardan mutlaka ders çıkarmak, güvenle ve inançla yeniden başlangıçlar yapmamız gerekiyor.Kooperatif Karadenize eninde sonunda gelecek,biz bu Samsun'a gelsin istiyoruz.14 Mayıs tarihinde Samsun'dadüzenlediğimiz ve Bursa Ecza Koop başkanı sayın Ebubekir Beyri’nin de katıldığı panelde anlatılanları panelimize katılan meslektaşlarımızın arkadaşlarıyla paylaşması lazım diye düşünüyoruz.Sadece ticari kazanç için değil mesleki birlikteliği güçlendirmek iiçin de kooperatife ihtiyacımız var.Adı önemli değil…ama mevcut yapılar ve işleyişleri izlemeli ,değerlendirmeli ve bu işi istediğimizi daha net konuşmaya başlamalıyız.Kooperatifin bölgelerine geleceğinin konuşulması dahi ecza depolarının vadelerine nasıl yansıdığını diğer bölgelerden duyuyoruz.Ama bunu çalıştığımız depodan artı vade,iskonto talebi için değil mesleğimizin geleceğini teminat altına almak için yapmalıyız.Bu konuda öneriler istiyoruz,çalışma grupları istiyoruz,kooperatif ruhunu canlandırmak istiyoruz.Buna mecbur kaldığımız zaman ve şartlar daha ağırlaştığı zaman değil ,henüz hereket kabiliyetimiz varken yapmak istiyoruz bunu.
Sektördeki en önemli organizasyonlardan birisi de Türkiye Eczacılık Kongresi 30 eylül-3 ekim tarihlerinde Ankara’da yapılacak bu organizasyonda da eczacılığın geleceği tartışılacak.Çok önemli,değerli isimlerin katılımıyla düzenlenecek bu kongreye katılımın önemini bu vesileyle bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Eczacı örgütüne,Eczacı odalarına ve tüm üyelerine,sektörün diğer bileşenlerine ev sahipliği yapacağımız bir bölgerarası toplantısını Samsunda düzenlemek istiyoruz.Bu talebimizi TEB’ e yazıyla da bildirdik. Mesleğimizi hepbirarada tartışabilmemize,değerlendirmemize imkan verecek bu organizasyon bölgemize verilirse ancak sizlerin desteğiyle altından kalkabiliriz.

Değerli meslektaşlarım;

Mesleğimiz ,yarınlarımız ve çocuklarımızın aydınlık geleceği için hepbirlikte umutla çalışıp başaracağımıza olan sonsuz inancımla kongremizin mesleğimiz adına kazanımlar getirmesini diliyor, saygılarımı sunuyorum.

Ecz.Arman ÜNEY

6.Bölge Samsun Eczacı Odası

Başkanı