Vefat - Ertuğrul Karakoç'..
Vefat - Ecz. Asım Sümer' ..
Nakil - Ecz. Begüm Narin ..
Vefat - Ecz. Mevlüde Güla..
Açılış - Ecz. Erkan Uçar ..
Vefat - Ecz. Banu Hale Ça..

Karacan: İlaç Krizinin..
İlaç Zammı Kapıda (hal..
Keytruda İçin Kampanya..
Türk Kızılayı' Ndan Eğ..
Kanser Hastaları İlaç ..
Reçetesiz İlaç Kamu Za..
Aşı Halk Sağlığnın Tem..
Hapı Yutacağız (gerçek..
Eczanelerde De Bulunuy..

Yönetim Kurulu    Denetleme Kurulu    Haysiyet Divanı

TEB Büyük Kongre Delegeleri    14 Mayıs

14 MAYIS ?

1945-60 arası çıkarılan eczacılık dergilerine baktığımızda eczacılık günü hakkındaki görüşlerin iki noktada toplandığını görüyoruz.Bu görüşlerden ilki eczacılık gününün ilk eczacının diploma aldığı gün olması gerektiği Remzi KOCAER in Farmakolok’taki Türkiye eczacılığının günü “1” başlıklı yazısında bu günün 25 Şaban 1259 yani 19 Eylül 1843 olduğunu iddia ediyor.Fakat askeri tıp okulunu kayıtlarına bakıldığında ilk diplomalı eczacı olan Ahmet Mustafa Efendi’nin 10 Ramazan 1256’ da mezun olduğu görülüyor.Bu tarih üzerinde görüş birliğine varıldığına rağmen bunun günümüz takvimine çevriminde farklılıklar ortaya çıkıyor.Dr.O.Şeki Uludağ bugünün 7 Kasım 1840 a rastladığını iddia ederken ( 2 ) F.Nazif Uzluk bunun 2 Kasım 1840 a karşılık geldiğini söylüyor. (3) Yapılan çevrimler B.N.Sehsuvaroğlu’nun eczacılık tarihi dersleri kitabında da belirttiği 5 Kasım 1840 tarihini doğruluyor.

Eczacılık günü hakkındaki 2. görüş ise ilk eczacı sınıfının açıldığı tarihin eczacılık günü olması gerektiği (14 Mayıs 1839’ da kurulan Mekteb-i Tıbbıye –i şahane’de ( askeri tıp okulu) cerrah ve eczacı ihtiyacını karşılamak üzere iki sınıf açılmıştır.)

Bu eczacılık sınıfının hangi tarihte açıldığı bilinmediğinden Türkiye Eczacılar Birliği’nin Kasım 1959 da gerçekleştiği 3.büyük kongre’de 19 Mayısın eczacılık günü olarak kabul edileceği belirtilmiştir.

Kongrede eczacıların meslekdeki gelişmleri,sorunlarını yapmaları gerekenleri topluca görüşebilecekleri bir eczacılık gününün belirleneceği kararlaştırılmış ve konuyu incelemek üzere bir heyet kurulmuştur.

Heyet üyelerinden ( Neşit BAYLAV) Eylül 1967’deki TEB toplantısında Eczacılık günü olarak Türkiye’de Eczacılık eğitimin yapıldığı ilk okulun (Mekteb-i Tıbbiye-i şahane) acılış tarihini teklif etmiş,bunun üzerine 14 mayıs Eczacılık günü olarak kabul edilmiştir.İlk toplantı ise 14 mayıs 1968’de yapılmıştır.

Eczacılık günü hakkında bu iki görüş kadar tartışılmayan görüşlerde var. Örneğin Prof.dr.F.Nafız Uzluk 21 Mart’ın Eczacılık günü olarak teklif etmiştir. Mesir’in dağıtılma günü Eczacıların günüdür.Çünkü bu kıymetli antidotu, bu panzehiri hazırlayanlar hastanelerin Eczaneleridir.

Böyle olunca 21 Mart Eczacıların, Ezcacılığımızın kutlama günüdür 21 Mart sabahleyin ellerinde mesir kasesi olduğu halde Eczacı mektebinin üstadları talebeleri güzel kıyafetleri içinde Beyazıt meydanından hareketle Kanuni Suleyman’ın türbesine giderek memleketine hastane yapanların asla unutulmayacağını halkımıza anlatmış olmaları pek yerinde olur.